ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ / Dark River (2017)

Following the death of her father, Alice (Ruth Wilson) returns to her home village for the first time in 15 years, to claim the tenancy to the family farm she believes is rightfully hers.

 Η Άλις επιστρέφει στη γενέτειρά της, μετά τον θάνατο του πατέρα της, για πρώτη φορά μετά από δεκαπέντε χρόνια. Εκεί, θα έρθει αντιμέτωπη με έναν αδερφό της, τον οποίο μετά βίας αναγνωρίζει. Κουρασμένος από τις προσπάθειες χρόνων να διατηρήσει το οικογενειακό αγρόκτημα, είναι πλέον αποφασισμένος να το πουλήσει, προς μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση της αδερφής του.

Η διαφωνία τους θα φέρει στην επιφάνεια τραυματικές μνήμες για την Άλις, οι οποίες ήταν αδρανείς για χρόνια. Θα καταφέρουν τα αδέρφια να προχωρήσουν μπροστά ή τα γεγονότα του παρελθόντος θα στοιχειώνουν για πάντα το μέλλον τους;

 Η νέα ταινία της Clio Barnard, μετά τον Εγωιστή Γίγαντα (The Selfish Giant) είναι μια δυνατή δημιουργία που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές όπου και αν προβλήθηκε. Ο τίτλος προέρχεται από το φημισμένο ποίημα του Ted Hughes. Dark River:

 "Any moment now, a last kick And the dark river will fold it away"

 Ο σκοτεινός ποταμός είναι ένας τόπος κάθαρσης και λύτρωσης. Το μέρος όπου έρχεσαι σε ειρήνη με το παρελθόν σου. Με κυρίαρχο μοτίβο τη νέα εκτέλεση μιας παραδοσιακής φολκ παιδικής μελωδίας, «My Father Gave me An Acre of Land», που ερμηνεύει ανατριχιαστικά η PJ Harvey, η ταινία είναι εμπνευσμένη από το συγκλονιστικό best-seller μυθιστόρημα της Rose Tremain «Trespass».

Η Clιo Barnard του Εγωιστή Γίγαντα (The Selfish Giant), της ταινίας που συγκλόνισε το 2013 όταν και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών, «διαβάζει» το έργο σαν ένα παραλληλισμό της Γης και του γυναικείου σώματος.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Ruth Wilson του Affair και του Luther παραδίδει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας. «Ήταν μεγάλο στοίχημα για μένα. Ο ρόλος μιας δυναμικής γυναίκας σε ένα αντρικό περιβάλλον που κουβαλά τα δικά της φαντάσματα είναι ρόλος ζωής», λέει η ίδια.

Ο Sean Bean στον ρόλο του πατέρα ήταν μια επιλογή-μονόδρομος. «Είναι από τους λίγους ηθοποιούς που μπορούν να σου δώσουν τόσο πολλά μέσα από ελάχιστα».

 Ο Mark Stanley στον ρόλο του αδερφού κέρδισε κυριολεκτικά τον ρόλο μέσα από μια δυνατή οντισιόν. «Στην οντισιόν ήταν εκείνος ο Joe πέρα από κάθε αμφιβολία και η χημεία του με την Wilson ήταν τέτοια που δε μου άφησε επιλογή».

Το τραγούδι των τίτλων «AN ACRE OF LAND» ερμηνεύει η PJ HARVEY

 Σενάριο Clio Barnard

Σκηνοθεσία Clio Barnard

Παίζουν Ruth Wilson, Morgan Stanley, Sean Bean


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Comment without Hesitation!